کودکان آسیب پذیر گروه کاربران فضای مجازی هستند و با وجود اینکه از سنین بسیار پایین استفاده از موبایل و تجهیزات هوشمند را آغاز می کنند و به صورت برخط با خانواده، دوستان و حتی افراد غریبه ارتباط می گیرند ولی متاسفانه والدین کمی هستند که مهارت ها و آگاهی های لازم برای مراقبت از آنها در فضای مجازی داشته باشند.
اگر شما هم کودکی دارید که از تجهیزات هوشمند استفاده می کند و نگران او هستید می بایست ۱۰ گام ضروری برای مراقبت از کودکان آنلاین را بیاموزید و به آن توجه کنید.
در ادامه این ۱۰ گام ضروری برای مراقبت از کودکان آنلاین آورده شده است:
گام اول- آشنایی با فضای مجازی:
اشنایی با فضای مجازی و تکنولوژیهای مرتبط با این فضا از مهمترین نیازمندی های والدین برای مراقبت از کودکان برخط است، دور ماندن والدین از پیشرفتهای جدید باعث ایجاد شکاف نسلی بین آنها با فرزندانشان میگردد و نیز به شدت بر روی سطح مهارت های مراقبتی آنها تاثیر خواهد داشت.
گام دوم- تعیین زمان محدود:
زمان استفاده از اینترنت و تحهیزات هوشمند را برای کودکان محدود و مشخص کنید و به آنها اجازه ندهید ساعت های متمادی در اینترنت غوطه ور شوند.
گام سوم- سواد رسانه
هر چیزی را که کودکان و نوجوانان در اینترنت میخوانند یا میبینند حتماً و لزوما درست و واقعی نیست. آموزش این مفهوم به کودکان بهشی از سواد رسانه ای مورد نیاز آنها است.
گام چهارم- همراهی والدین:
همراهی با فرزندان در استفاده از فضای مجازی ( ساعتی را با آنها و در کنار آنها در فضای مجازی سپری کرده و راجع به محتوایی که میبینیم یا میخوانیم بحث نمائیم) می تواند به شکل گیری فهم مشترک از مراقبت و شیوه صحیح استفاده از تجهیزات هوشمند و اینترنت بین والدین و کودکان کمک موثری کند.
گام پنجم- اخلاق کاربری:
به فرزندان خود آموزش دهید همان قوانینی که در ارتباطات واقعی رعایت میکنند مانند فحش ندادن، استفاده نکردن از کلمات رکیک، مطالب مبتذل و… باید در فضای مجازی نیز به رعایت کنند و به هیچ وجه گمنامی در فضای مجازی موجب پرخاشگری و توهین از سوی آنها نشود
گام ششم- حفظ اطلاعات خصوصی
کودکان و نوجوانان باید بدانند که هیچگاه نباید اطلاعات شخصی و خانوادگی را در بستر فضای مجازی منتشر کرده یا به اشتراک بگذارنند و همیشه از اطلاعات مهم مراقبت کنند و در برابر درخواست های دیگران برای افشاء اطلاعات خصوصی خود و خانواده مقاومت کنند و اینگونه درخواست ها را به والدین بگویند.
گام هفتم- خطر بزرگسالان
کودکان باید بدانند نه تنها به افراد غریبه در فضای مجازی بلکه حتی برخی افرادی را که میشناسیم نباید اعتماد کرده و با آنها قرار ملاقات خصوصی بگذاریم. بزرگسالان کودک نما در فضای مجازی از تهیدات جدی این محیط هستند.
گام هشتم- اعتیاد اینترنتی
گردش بیهدف کودکان در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی نه تنها منجر به اعتیاد اینترنتی شده بلکه احتمال گرفتار شدن در دام مجرمان سایبری را نیز افزایش میدهد.
گام نهم- اولویت زندگی واقعی
ارتباطات افراد در فضای مجازی ضعیفتر از ارتباطات در دنیایی واقعی است و در طولانی مدت میتواند به انزوای اجتماعی و افسردگی کودکان و نوجوانان منجر شود پس در کنار ارتباط فضای مجازی بر ارتباط در دنیای واقعی برای کودکان تاکید نمائیم.(بازی باغ دوستان واقعی)
گام دهم- مشاوره و مشورت
همواره از نظرات کارشناسان و مشاوران برای کمک به فعالیت کودکان در فضای مجازی استفاده نمائیم.