اسکندر مؤمنی روز سهشنبه در یک نشست خبری با اصحاب رسانه که تحت عنوان «پیشگیری از اعتیاد، مشارکتهای مردمی، اشتغال بهبودیافتگان» در مجموعه فرهنگی شقایق برگزار شد، افزود: اصل پیشگیری باید اولویت مبارزه با موادمخدر باشد. این گزینه تنها راه مقابله با این آسیب اجتماعی است و وزارت آموزش و پرورش در این زمینه میتواند نقشی حیاتی ایفاء کند.
وی تصریح کرد: آینده سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور وابسته به این نهاد آموزشی بوده و برای حفظ سرمایههای اجتماعی و معنویت و سلامت جامعه باید به وزارت آموزش و پرورش توجه شود.
مؤمنی تصریح کرد: کشور افغانستان بیش از ٩٠ درصد موادمخدر و تریاک جهان را تولید میکند و این روند طی ٢٠ سال اخیر با حمایتهای آمریکا و همچنین ناتو ۵۰ برابر شده است.این کشور در همسایگی ایران قرار داشته و بنابراین در حوزه مقابله با این آسیب، باید از ظرفیت وزارت آموزش و پرورش با دوازده میلیون دانشآموز، اولیاء و مربیان و خانوادهها نیز استفاده شود.
وی توضیح داد: تولید موادمخدر صنعتی هم نیازمند دانش روز، فناوری، تجهیزات و پیشسازها بوده و این مواد صنعتی با کاربرد دوگانه در صنایع شیمیایی از اروپا به کشور افغانستان میرسد.
به گفته دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر، دانشگاه فرهنگیان نیز به عنوان متولی تعلیم و تربیت مدرسان و آموزشدهندگان نسل آتی میتوانند نقش مهمی در این زمینه ایفاء کنند.
مومنی در ادامه با اشاره به طرح یاریگران زندگی و توافق با وزارت آموزش و پرورش در حوزه مقابله با مواد مخدر نیز گفت: این طرح از اواخر سال ۹۷ (اوایل سال ۹۸) آغاز شده و ۴۰ هزار مدرسه را تحت پوش قرار داده است.
وی توضیح داد: بحران کرونا و تعطیلی مدارس و مراکز آموزشی علیرغم تأخیر، مانع از اجرای این برنامه و در حقیقت توافق با وزارت آموزش و پرورش نشده و برنامه مربوطه از طریق سامانه شاد پیگیری شد؛ بر این اساس، انتظار میرود، حداقل ۸۰ هزار مدرسه تا پایان سال جاری تحت پوشش قرار گرفته و زنگ یاریگران زندگی به عنوان نماد این همکاری قرار گیرد.
به گفته وی، این نماد در هفته سلامت یا مبارزه با اعتیاد و آسیبهای اجتماعی در مدارس میتواند نمایش داده شود.
مؤمنی با تاکید بر ضرورت استفاده از ظرفیت سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک نیز در این طرح تاکید کرد: انتظار خانوادهها مبنی بر نبود موادمخدر در کشور بهحق بوده و در این راستا باید از ظرفیت تمامی دستگاههای مربوطه؛ وزارت آموزش و پرورش و نیز والدین و خانوادهها نیز استفاده شود.
ضرورت رویکرد “اجتماعیسازی” برای تحقق نهضت پیشگیری از اعتیاد
قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در امور فرهنگی و پیشگیری، توسعه مشارکتهای مردمی و درمان و معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش نیز در این نشست اظهار داشت: امروز موضوع آسیبهای اجتماعی یکی از مهمترین دغدغههای نظام جمهوری اسلامی و رهبری است.
علیرضا کاظمی با اشاره به رشد فزاینده این آسیبها در عرصههای ملی افزود: به موازات این رشد و میزان هجمهها در این حوزه، برنامهریزیها باید توسعه یافته و از نهضت پیشگیری برای مهار و کنترل آسیبهای اجتماعی استفاده شود.
وی تاکید کرد: هیچ یک از دستگاههای کشور نیز به اندازه نهاد آموزش و پرورش در این زمینه نمیتواند موثر واقع شده و در حقیقت یاریگر نظام جمهوری اسلامی ایران باشد. دانشگاه فرهنگیان هم به عنوان فصل مشترک دولت و ملت در این زمینه اثرگذار است.
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش افزود: به منظور تحقق نهضت پیشگیری نیز جامعه نیازمند رویکرد “اجتماعیسازی” است.
وی با اشاره به طرح یاریگران زندگی ادامه داد: این طرح در قالب چهار محور اساسی دنبال میشود؛ نخست محور توانمندسازی دانشآموزان ابتدایی و متوسطه اول و دوم. دوم، مدیریت و مداخله در حوزه دانشآموزان آسیبدیده و سوم تشکیل تشکلهای اثرگذار و توانمند و در واقع کانونهای یاریگران زندگی در مدارس).
کاظمی افزود: محور چهارم نیز جشنواره نوجوان سالم و یاریگران زندگی بوده و در سال ۱۴۰۱ مورد توجه قرار گرفته است؛ همچنین دو حوزه نوین استفاده از ظرفیت انجمن اولیاء و مربیان و بهرهگیری از سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک با تمرکز بر مهدکودکها نیز در سال جاری به محورهای نامبرده اضافه خواهد شد.
وی توضیح داد: تا کنون ۴۰ هزار کانون نیز با پوشش بالغ بر سه میلیون دانشآموز ایجاد شده و رویکرد موردنظر دانشآموز محور است.
این مسئول با تاکید بر این مهم که کنترل بازماندگان از تحصیل هم در مقوله پیشگیری از اعتیاد موثر است، افزود: دانشگاه فرهنگیان نیز در این زمینه یک ظرفیت موثر محسوب میشود. رویکرد فاز دوم نیز مساله توسعه ضریب نفوذ کانونهای این طرح بوده و در سال جاری “نقشه راه یاریگران زندگی” نیز رونمایی خواهد شد.
به گفته وی، ارتقای سطح کیفی برنامههای کانونها و نقشه عمل این تشکلها نیز در طول سال بر اساس این نقشه طراحی و تعریف شده است.
منبع : ایرنا