آسیب دیدن مردم در مجازی بر اثر حرفه ای بودن متمهان نیست. بلکه به دلیل ناآگاهی کاربران بستر فضای مجازی است.
در این نشست دو ساعته که با حضور سرتیپ داود معظمی گودرزی رئیس پلیس فتا تهران بزرگ و دکتر مصطفی راستینه رئیس بنیاد پیشگیری از آسیب های اجتماعی و تنی چند از مسئولان دانشگاه تهران برگزار شدعنوان گردید، که آسیب دیدن مردم در مجازی بر اثر حرفه ای بودن متمهان نیست. بلکه به دلیل ناآگاهی کاربران بستر فضای مجازی است.
در ابتدای نشست مصطفی راستینه مدیرعامل بنیاد پیشگیری از آسیب های اجتماعی، با خوشامدگویی و تشکر از حضور اساتید دانشگاه تهران و مسئولان عالی رتبه پلیس فتا تهران بزرگ با نقل قول هایی از رهبر جمهوری اسلامی، پیرامون حضور همه جانبه همه دستگاهها برای کاهش آسیبها ،با توجه به کارآمدی و تاثیر نهادها و سازمان ها در حوزه آسیب های اجتماعی، از اهمیت رسالت و کوشش پلیس فتا در جهت جلوگیری از وقوع جرم در فضای مجازی یاد کردند.ایشان عنوان کردند،دانشگاه تهران به عنوان دانشگاهی که همیشه و در همه حال در کنار بنیاد پیشگیری از آسیب های اجتماعی در جهت فرهنگ سازی و آموزش حضور موثر داشته و از هیچ کمکی دریغ نداشته یاد کردند.
ایشان در ادامه از دغدغه ها و نگرانی های خود صحبت کردند و بحث آسیب های اجتماعی را که امری جهانی است نه مختص کشوری همچون ایران بر شمردند. کم کاری و رها کردن دولت ها و مسئولین، انجمن ها و نهاد های غیر دولتی در حوزه آموزش و فرهنگ سازی از علت های اصلی آسیب های اجتماعی در ایران است.
و این کم کاری باعث شده که خانواده ها درگیر و گرفتار آسیب شوند. و راه علاج را در آگاه سازی خانواده ها دانست. ارتقاء سواد، آموزش و فرهنگ سازی در جهت پیشگیری از آسیب، رسالت دستگاه های متبوع است که متاسفانه کم کاری دستگاه ها موجب شده فقط پلیس و به خصوص پلیس فتا به تنهایی فراتر از توان و بضاعت خود به این آسیب ها بپردازد. ایشان همچنین از افتتاح دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران در سال جاری ابراز خوشحالی کردند و گفتند خانواده خط مقدم کاهش آسیبها است و این دانشکده میتواند نقش اساسی و کاربردی ایفا کند.
مدیرعامل بنیاد پیشگری از آسیب های اجتماعی، حضور کودکان در فضای مجازی را مهم قلمداد کردند و همه مسئولان و متولیان و ارگان های درگیر در حوزه آسیب های اجتماعی را به یک همت و جهاد دعوت کرد تا بتوانند ثمر بخش باشند. ایشان به صورت شفاف بیان کردند که وقتی کودکان را در فضای مجازی رها میکنیم. توقعی بیجاست اگر انتظار داشته باشیم که آسیب نبینند. حتی وجود کارهایی مثل پیامک های هشدار که از طرف پلیس فتا و قوه قضاییه برای عموم مردم ارسال می شود راهگشاست. هوشیار کردن مردم از غفلت و فریب می تواند باعث کاهش جرائم در همه حوزه ها و مسائل اجتماعی شود.
در پایان دکتر راستینه مراسم اختتامیه پنجمین پویش کودک سایبری که قرار است در سالن حجاب برگزار شود را متذکر شدند و از همه انجمن ها و نهاد ها دعوت کردند به سهم خود در این مراسم حضور داشته و برای بهتر شدن آن کمک کنند.
سرتیپ داود معظمی رئیس پلیس فتا تهران بزرگ بعد از پخش کلیپی از نمونه جرم های اتفاق افتاده و دستگیری و ابراز پشیمانی مجرمین، از تاریخ پیدایش و ایجاد پلیس فتا در ده سال پیش یاد کردند. و تلاش های پلیس فتا را در راستای تجربیات و توان علمی و استفاده از فن آوری های نوپدید جهت کشف جرائم سایبری متذکر شدند.
رئیس پلیس فتا تهران بزرگ بیان کردند بیشترین تنوع و پیچیدگی جرائم در جرائم سایبری است. جرائم سایبری نسبت به ده سال پیش 20 برابر شده. تحلیلی که بر اساس تجربیات داریم این است که بیش از نیمی از پرونده های جرائم سایبری در طول این سال ها بر اثر حرفه ای بودن متمهان نیست. بلکه به دلیل ناآگاهی کاربران بستر فضای مجازی است. وقوع جرم صد البته به دلیل ضریب نفوذ فضای مجازی افزایش پیدا کرده. تبادلات مالی و رمز ارزها و… به همان نسبت هم جرائم افزایش پیدا کرده. مشکل دیگر ما به روز نبودن و کافی نبودن قوانین در شرایطی است که روبروز بر پیچیدگی های جرائم سایبری افزوده می شود. که در بحث رمز ارزها به شدت شاهد این کمبودها هستیم و نگران از دست رفتن سرمایه های مردم. وجود بدافزارها و نبود احراز هویت از دیگر نگرانی های ماست. تلاش ما این بوده که جلو تر از متهمان باشیم. ما در نشست ها و هم اندیشی ها به دنبال یک مدل هستیم. و به شدت از نظرات همه عزیزان دانشگاهی استقبال می کنیم.
در ادامه هر کدام از مدعوین از دانشگاه تهران و مجموعه ی نیروی انتظامی تهران بزرگ به موارد مطالعاتی و حوزه تخصصی و تجربیات به دست آمده در این حیطه پرداختند. که اهم آن ها بحث هوش مصنوعی و کاربران آن که بیشتر نوجوان ها و جوانان هستند. بحث خانواده و نگرانی های آن ها/ کمبود آموزش و مهارت ورزی کاربران در فضای مجازی از دیگر مباحث مطرح شده در این حوزه بود.
در پایان همه حاضرین در جلسه متفق القول نظرشان بر آگاه سازی خانواده ها و سواد رسانه ای در میان کاربران فضای مجازی بود و سرتیپ معظمی نیز پیشنهاد داشتند که این جلسات در جهت تفاهم و تساهل میان دانشگاهیان و پلیس فتا ادامه داشته باشد.