به گزارش روابط عمومی بنیاد به نقل از ایرنا، سازمان اجتماعی کشور مکلف به تهیه سامانهای برای اجرای برنامه کاهش سالانه ۵ درصد شاخص طلاق در کشور و ارزیابی میزان اثرگذاری برنامه های مشاوره ازدواج و طلاق شد.
به گزارش خبرنگار پارلمانی نمایندگان مجلس در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون تلفیق لایحه برنامه هفتم توسعه وارد فصل ۱۶ این لایحه با عنوان «زن، خانواده و جمعیت» شدند.
ماده ۷۹ لایحه برنامه هفتم ذیل فصل «زن، خانواده و جمعیت» به رأی گذاشته شد که همراه با جدول مربوطه به تصویب رسید.
محمد باقر قالیباف رئیس مجلس در زمان رأی گیری این ماده گفت: باید تلاش کنیم تا روند کاهشی سقط جنین به دلیل حرمت شرعی آن اجرایی شود. ماده ۷۹ به شرح زیر است:
ماده ۷۹- در اجرای بندهای ۱۵ و ۱۶ سیاستهای کلی برنامه هفتم و به منظور تحقق اهداف کمّی زیر مطابق با احکام این فصل، اقدام میشود:
سپس نمایندگان به بررسی ماده ۸۰ لایحه برنامه هفتم توسعه و بندهای ذیل آن پرداختند.
قالیباف رئیس مجلس درباره این ماده اظهار کرد: بند «الف» این ماده با اصل ۱۲۴ قانون اساسی مغایرت دارد همچنین بخشی از اجزای آن نیز مشمول اصل ۷۵ قانون اساسی است لذا این بند به کمیسیون تلفیق برنامه ارجاع و اصلاحات لازم در آن انجام می شود و سپس به صحن علنی بازخواهد گشت.
در ادامه نمایندگان وارد رسیدگی به تبصره بند «الف» ماده ۸۰ لایحه برنامه هفتم و اجزای ذیل آن شدند.
نماینده دولت با اشاره به تصویب دو جزء از این تبصره در شورای عالی انقلاب فرهنگی و مشمول اصل ۷۵ قانون اساسی شدن یکی دیگر از اجزای این تبصره، با آن مخالفت کرد.
محسن زنگنه سخنگوی کمیسیون تلفیق برنامه هفتم با بیان اینکه در این حکم مقرر شده تا آموزش و پرورش به اردوهای دانش آموزی توجه ویژه کند گفت: در کتاب های تربیتی به اهمیت توجه به خانواده تأکید شده است همچنین راه اندازی بازار مجازی و غیر مجازی هم تکلیف نیست.
قالیباف رئیس مجلس در این باره بیان کرد: این موارد در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده یا اینکه مثلا بحث استفاده از اردوگاه ها به صورت دو نوبت در سال با این حجم زیاد دانش آموز و والدین به نظر غیر قابل اجراست.
در نهایت این این تبصره تنها با جزء یک آن به رأی گذاشته و دو جزء دیگر به دلیل تصویب در شورای عالی انقلاب فرهنگی به دلیل موازی کاری حذف شدند که به تصویب مجلس رسید و به شرح زیر است:
تبصره بند «الف» ماده ۸۰- وزارت آموزش و پرورش مکلف است در راستای بهینه سازی دوران نوجوانی، هویت بخشی به نوجوانان و آماده سازی نیروی انسانی کارآمد در نقش های خانوادگی و اجتماعی اقدامات ذیل را انجام دهد:
۱. راه اندازی بازار مجازی و غیر مجازی «نوجوان کارآفرین» در راستای هدفمندسازی اوقات فراغت نوجوانان و مستندسازی فعالیت نوجوانان
در ادامه نمایندگان به بررسی بند «ب» ماده ۸۰ لایحه برنامه هفتم توسعه و تبصره یک آن پرداختند که رأی گذاشته شد و به تصویب رسید و به شرح زیر است:
ب- به منظور شناخت تحولات حوزه زنان و خانواده، افزایش کارایی در اقدامات و سیاست های مرتبط، اصلاح قوانین و مقررات و بهبود نظام حکمرانی درراستای ارتقای خانواده مداری و تقویت رویکرد الگوی ایرانی اسلامی زن (الگوی سوم)، معاونت امور زنان و خانواده با همکاری دستگاه های ذی ربط و مراکز پژوهشی و اندیشه ورز مکلف است نسبت به تعیین شاخص های سنجش وضعیت زنان و خانواده، تهیه اطلس حوزه زنان و خانواده و آینده پژوهی مسایل این حوزه در سال اول برنامه اقدام کند.
تبصره -۱ وزارت کشور با همکاری معاونت امور زنان و خانواده، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیرخانه ستاد ملی جمعیت مکلف است نسبت به اجرای پیمایش های ملی مبتنی بر شاخص های احصا شده در حوزه زنان، خانواده و جمعیت در سال اول و آخر برنامه اقدام کرده و نتایج آن را در اختیار دستگاه ها و نهادهای ذی ربط قرار دهد.
در ادامه نمایندگان به بررسی بند «پ» ماده ۸۰ لایحه برنامه هفتم و اجزای آن پرداختند که جزء ۲ این بند بر اساس گفته قالیباف به دلیل آنکه در بند «ت» ماده ۳۱ لایحه آمده، حذف شد این بند و اجزای آن به تصویب رسید که به شرح زیر است:
پ- وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است با همکاری معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری و کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان به منظور توانمندسازی و حمایت از زنان سرپرست خانوار و بدسرپرست اقدامات زیر را انجام دهد:
۱. طراحی شاخص های ارزیابی وضعیت خانوار زن سرپرست و بدسرپرست از منظر اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سلامت (جسمانی و روانی) و سطح بندی حمایت ها و خدمات مبتنی بر مقتضیات سنی، جسمی و آزمون وسع در ۶ ماه اول برنامه و رصد مستمر وضعیت مخاطبان این ماده
۳. تدوین تمهیدات قانونی جهت کاهش ۵۰ درصدی تعرفه خدمات مشاورهای ذیل بهزیستی و وزارت ورزش و جوانان برای خانواده های دارای سرپرست زن و یا بدسرپرست
۴. حمایت و تقویت ظرفیت گروه های جهادی و مردم نهاد در حوزه توانمندسازی خانوارهای دارای سرپرست زن و بدسرپرست
تبصره ۱ – وزارت راه و شهرسازی مکلف است بر اساس اعلام وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درخصوص تأمین زمین زنان سرپرست خانوار کم برخوردار همسر فوت شده فاقد مسکن با شرایط مسکن محرومان اقدام کند.
تبصره ۲ – وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است سالانه گزارش عملکرد اجرای این ماده و میزان خروج خدمت گیرندگان از فرآیند خدمات حمایتی را به کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی ارائه دهد.
سپس نمایندگان وارد بررسی بندهای «ت» و «ث» ماده ۸۰ لایحه برنامه توسعه شدند که با موافقت دولت و کمیسیون تلفیق برنامه هفتم به تصویب مجلس رسید؛ این دو بند به شرح زیر هستند:
ت- در راستای اجرای بند ۱۳ سیاست های کلی خانواده و سیاست های کلی برنامه هفتم توسعه با هدف تحکیم نهاد خانواده و پایش (کنترل) و کاهش طلاق:
۱. سازمان اجتماعی کشور مکلف است «برنامه کنترل و کاهش طلاق» را ظرف ۳ ماه پس از ابلاغ برنامه مبتنی بر موارد ذیل اصلاح و تکمیل کند:
۱-۱- اولویت بخشی به عناصر مهم تأثیرگذار بر طلاق از حیث اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی
۱-۲- برنامه ریزی در مورد قبل، حین و پس از طلاق
۲. سازمان اجتماعی کشور (ذیل وزارت کشور) مکلف است با محوریت کاهش ۵ درصد شاخص طلاق متأهلان و از محل اعتبارات پیش بینی شده در بودجه سنواتی خود، سامانه ای را به منظور ارزیابی عملکرد دستگاه ها و اثرسنجی مشاوره حین طلاق و همچنین آموزش های قبل، حین و پس از ازدواج و بررسی سایر اقدامات حاکمیت در راستای طلاق و همچنین رصد وضعیت و علل طلاق در کشور (مبتنی بر داده های قوه قضائیه) مبتنی بر متغّیرهای جمعیتی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در سال اول اجرای برنامه راه اندازی کند.
ث- وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است با همکاری سازمان امور اداری و استخدامی کشور و معاونت امور زنان وخانواده رئیس جمهور نسبت به تهیه مقررات و ساز و کارهای اجرایی برنامه اشتغال بانوان با رعایت نقش زن درخانواده با تعیین وظایف و کارکردهای هر یک از دستگاه های اجرایی، ظرف یک سال پس از لازم الاجرا شدن این قانون، جهت تصویب در هیأت وزیران اقدام کند.