در تمامی پرونده های معلول آزاری که امسال در مراکز نگهداری افراد دارای معلولیت و اخیرا در مرکز شبه خانواده صورت گرفته بود،مسوولان به درستی ورود کرده و برخوردهایی با خاطیان انجام شده اما به راستی چرا باز کودک آزاری و معلول آزاری در این مراکز تکرار میشود؟
به گزارش روابط عمومی بنیاد به نقل از خبرگزاری فارس، بار دیگر ضرب و شتم و آزار کودکان در مراکز نگهداری سازمان بهزیستی؛ تنها ۲۷ ثانیه از این فیلم غم انگیز به دست ما رسیده است.در دقایق ابتدایی این فیلم کارمندی که هویتش مشخص نیست؛ دست کودکی را می گیرد و در پاسخ به اعتراف کودکی دیگر که در تصویر مشخص نیست میگوید:« آقا، دیشب سُرم خورده است!»، کودکی که تصویرش را مات کرده اند را مورد ضرب و شتم قرار میدهد؛ کودکی که تنها تلاشش رهایی از دستان این مربی یا کارمندی است که نشسته و او را میزند!
در فیلم منتشر شده در فضای مجازی، ادعا می شود که مرکز شبانه روزی که فعل ضرب و شتم کودکان در آن روی داده، مرکزی در تهران به نام سلمان است. کارمند این مرکز خطاب به کودکی که زیر دستان اوست می گوید:«سرم اصلی را الان باید بخورد.» او ادامه می دهد«تو هم تو هم بدهنی و …»در ادامه فیلم، این کارمند مرکز سلمان یکی دیگر از کودکان آن مرکز را مورد ضرب و شتم قرار میدهد و خطاب به آن کودک میگوید: «صدات در بیاد تا بلند شوم و…(الفاط رکیک)… الان گریه کن».« حیوان، بهش می گم ۵شنبه چرا جارو نزدی تو( الفاظ رکیک»)، «تمیز هم بود باید جارو میکردی.متوجه شدی، از این بعد…»؛ این کلمات تنها روایتی از فیلم ۲۷ ثانیه ای از مرکزی که در آن این دو کودک را آزار میدهند.
این نخستین باری نیست که در مراکز نگهداری شبانه روزی سازمان بهزیستی موضوع آزار معلولان و کودکان تکرار می شود.
مردادماه امسال بود که در مرکز نیلوفران آبی در بوشهر نیز چنین خطایی تکرار شد، در آن چند تن از کارمندان، معلولان مرکز نیلوفران آبی را مورد ضرب و شتم قرار دادند و پس از آن نیز مدیران سازمان بهزیستی در استان بوشهر برکنار شدند.
خردادماه سال جاری بود که کودکی هفت، هشتساله دچار شبادراری میشود و پس از آن یکی از کارمندان یک مرکز آن کودک را پس از آن که با اتو می سوزاند، او را به در اتاقکی در همان مرکز نگهداری می کند تا مورد شکنجه قرار بگیرد.
مردادماه سال گذشته نیز یکی از رسانهها از وقوع یک معلولآزاری در اهواز خبر داد و در پی آن فیلمی از این رخداد تلخ به نقل از یکی از کمپینهای فعال حوزه افراد دارای معلولیت منتشر کرد. در آن تصاویر به وضوح دیده میشد که ۲ تن از کارمندان آن مرکز در اهواز یک فرد معلول را مورد خشونت قرار داده و به فریادهای مظلومانه او توجه نمیکنند، در عین حال در کنار او معلول دیگری روی زمین به صورت برهنه نشسته و نظاره این واقعه تلخ بود.
همچنین تیرماه سال جاری خبرگزاری دولت در گزارشی ادعای آزار و اذیت و سوزاندان معلولان با فندک را در یکی از مراکز توانبخشی شهرستان جرم مورد بررسی قرار داد. پس از انتشار آن گزارش فرماندار جهرم از آن مرکز نگهداری معلولان بازدید کرد و دستور بررسی آن رخداد را داد.
بازداشت مربی خاطی مرکز نگهداری سلمان
تنها ساعتی پس از کتک کاری کودکان بی سرپرست در مرکز شبه خانواده سلمان در تهران،براساس اطلاعات خبرنگار ما مربی که اقدام به کتک کاری دو کودک در مرکز شبه خانواده سلمان کرده بود بازداشت شد.
مرکز نگهداری کودکان سلمان یک مرکز شبه خانواده و زیر نظر بهزیستی است که افراد زیرا ۱۸ سال در آن نگهداری میشوند.
پس از این اتفاق تمام کودکانی که در این مرکز نگهداری میشدند به یک مرکز دیگر منتقل شدند و این مرکز بسته شد. سازمان بهزیستی از این مرکز شکایت کرده است.
برخورد قضایی و نظارت سازمان بهزیستی بر مراکز نگهداری کودکان و معلولان
در تمامی پرونده های معلول آزاری که امسال در مراکز نگهداری افراد دارای معلولیت و اخیرا در مرکز شبه خانواده صورت گرفته بود، قوه قضاییه به درستی با متخلفان برخورد و در برخی پرونده ها خاطیان پرونده را بازداشت کرده است، بهزیستی نیز به عنوان سازمان ناظر بر فعالیتهای مراکز نگهداری کودکان و معلولان به تخلفات ورود کرده و در برخی پروندهها مجوز فعالیت مراکز را باطل و یا تعلیق کرده است اما به راستی چرا پس از این برخوردهای جدی با متخلفان، کودک آزاری و معلول آزاری در مراکز نگهداری تکرار می شود؟
علی همت محمودنژاد، رئیس انجمن معلولان به این پرسش این گونه پاسخ میدهد: استقبال مدیران مراکز از پذیرش بیحد و اندازه معلولان بالاست، چون وقتی مرکز شلوغ باشد، هم کمک بیشتری از خیرین میگیرند و هم یارانه بیشتری از دولت دریافت میکنند.
وی به سیاست کمتر توجه شده سازمان بهزیستی اشاره می کند «همین حالا برای هر فرد معلول به این مراکز ۵.۵میلیون تومان یارانه ماهانه بهحساب مرکز واریز میشود و این علاوه بر کمکهای مردمی است. یکی از اشکالات مهم این است که این پول را به خانوادههای دارای فرزند معلول نمیدهند.»
رئیس انجمن معلولان می گوید: نظارت بر مراکز نگهداری معلولان سیستماتیک و دقیق نیست. اصلا سازمان بهزیستی این میزان نیروی انسانی ندارد که بتواند نظارت مناسبی بر آنها داشته باشد. در اینباره ضرورت دارد که نهادهای دیگر هم پای کار بیایند. در این مراکز آزار و اذیت بسیار وجود دارد و تنها یک درصد به بیرون درز پیدا میکند.
به گفته کارشناسان، سازمان بهزیستی در وهله نخست باید نظارتهای جدی از طریق استقرار دوربین در تمامی مراکز نگهداری معلولان و کودکان را دنبال کند و از سویی دیگر باید بتواند نظارت بیشتری بر به کارگیری نیروی انسانی در مراکز داشته باشد تا مانع تکرار چنین اتفاقات تلخی شود.