جستجو

نحوه گزارش‌دهی رسانه‌ها در خصوص خودکشی، می‌تواند تأثیراتی بر جامعه داشته باشد

نحوه گزارش‌دهی رسانه‌ها در خصوص خودکشی، می‌تواند تأثیراتی بر جامعه داشته باشد

این مطلب تهیه و تنظیم شده توسط روابط عمومی بنیاد پیشگیری از آسیب های اجتماعی می‌باشد.

به گزارش روابط عمومی بنیاد به نقل از ایسنا، مدیر گروه سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی نیشابور گفت: نحوه گزارش‌دهی رسانه‌ها در خصوص اقدام به خودکشی، می‌تواند تأثیراتی بر جامعه داشته باشد که باید تلاش کنیم این تأثیرات به سمت مثبت هدایت شود.

نجمه عابدی سه شنبه ۱۹ دیماه در، کارگاه مدیریت انعکاس اخبار خودکشی برای اصحاب رسانه و مدیران روابط عمومی ادارات نیشابور، اظهار کرد: تلاش داریم با برگزاری «کارگاه آموزشی مدیریت اخبار خودکشی» از ظرفیت رسانه‌های شهرستان در پیشگیری از بروز چنین آسیب‌هایی بیشتر استفاده شود.

وی گفت: نحوه گزارش‌دهی رسانه‌ها در خصوص اقدام به خودکشی، می‌تواند تأثیراتی بر جامعه داشته باشد که باید تلاش کنیم این تأثیرات به سمت مثبت هدایت شود.

مدیر گروه سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی نیشابور تصریح کرد: خودکشی یکی از پدیده‌های روانی اجتماعی است که می‌تواند جامعه را با آسیب‌های جدی رو به رو کند و برای پیشگیری از بروز چنین آسیب‌هایی، رسانه‌ها با آگاهی بخشی به افراد در معرض خطر، ترویج امید و شناسایی آسیب‌ها می‌توانند نقش مهمی ایفا کنند.

وی افزود: انتشار خبر خودکشی این عقیده را که خودکشی روش طبیعی برای برطرف کردن مشکلات است را گسترش می‌دهد و باعث عادی انگاری این عمل برای افراد در معرض خودکشی خواهد شد، از طرف دیگر انتشار مکرر و مداوم خبرهای مرتبط با این پدیده، اشتغال فکری برای دیگر افراد جامعه به ویژه در نوجوانان و جوانان ایجاد خواهد کرد.

دکتر عابدی با بیان اینکه رسانه‌ها با طیف وسیعی از اطلاعات نقش مهمی در اجتماع برعهده دارند، خاطرنشان کرد: رسانه‌ها چون تأثیر جدی بر نگرش، اعتقاد و رفتار مردم و نقش حیاتی در عملکرد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی دارند باید در تهیه و انتشار اخبار سلامت جسمی، روانی و اجتماعی جامعه، توصیه‌ها و شواهد علمی در خصوص چگونگی درج اخبار را رعایت کنند.

در ادامه بهاره کوثری، کارشناس برنامه آسیب‌های اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور گفت: شواهد و تجربیات گذشته موارد زیادی از بروز همه‌گیری خودکشی به دنبال انتشار نامناسب اخبار مربوط به خودکشی افراد خاص و شناخته شده در سطح جهان و ایران را نشان می‌دهد، به همین دلیل رسانه‌ها با درج و انتشار اخبار صحیح می‌توانند در پیشگیری از خودکشی نقش فعالی داشته باشند.

کوثری ادامه داد: هرچه میزان انتشار نامناسب و تبلیغ در مورد خودکشی بیشتر باشد، همبستگی بیشتری بین میزان تبلیغات و بروز خودکشی در دیگران مشاهده می‌شود و پخش گزارش در شبکه‌های متعدد و برنامه‌های مختلف تلویزیون تأثیر بیشتری در میزان خودکشی خواهد داشت.

وی اظهار کرد: در بین آمار خودکشی نباید صرفاً به عددها و رقم‌ها تکیه کرد بلکه باید آمارهای خودکشی با دقت و به درستی و با نظر یک متخصص و با مقایسه آمار سایر نقاط دنیا تفسیر شود.

کارشناس برنامه آسیب‌های اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور همچنین بیان کرد: هنگام انتشار خبر خودکشی باید به اثرهای خودکشی بر خانواده و بازماندگان فرد اقدام‌ کننده، رنج وارده بر خانواده در اثر انتشار خبر خودکشی توجه شود.

وی گفت: در خصوص بایدها و نبایدهای خودکشی باید ضمن پرهیز از بزرگنمایی و هیجان‌انگیز جلوه دادن اقدام به خودکشی، دلایل ساده‌انگارانه برای اقدام به خودکشی ارائه نکرد.

وی با تأکید بر اینکه جزئیات روش اقدام به خودکشی نباید چاپ و منتشر شود، افزود: رسانه‌ها باید از مردم بخواهند در صورت وجود چنین مشکلاتی به مراکز مشاوره مراجعه کنند.

کارشناس برنامه آسیب‌های اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور تصریح کرد: بیکاری و مشکلات مالی و روابط اجتماعی یا از دست دادن جایگاه اجتماعی، شکست در روابط عاطفی، دسترسی آسان به وسایل مرگ‌بار و بروز خودکشی‌های محلی و منطقه‌ای که اثر سرایتی دارند، از عوامل خطرساز محیطی این پدیده است.

وی همچنین کمبود حمایت اجتماعی و احساس انزوا، باورهای نادرست درباره رفتار کمک خواهی، موانع دسترسی به مراکز خدمات بهداشتی روانی، باورهای نادرست درباره خودکشی و قرارگرفتن درمعرض اخبار خودکشی را نیز از عوامل خطرساز فرهنگی اجتماعی برای خودکشی برشمرد.

LinkedIn
Email
Telegram
WhatsApp

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *