چرا با شیوع کرونا آسیب های اجتماعی از جمله خشونت خانگی و خیانت زوجین افزایش یافته است ؟ خشونت خانگی با شیوع کرونا زیاد شده اما این خشونت صرفاً ناشی از کرونا نیست بلکه دلایل متعدد دیگری دارد که بنیاد پیشگیری از آسیب های اجتماعی می خواهد در این مقاله شما را با آن ها آشنا کند.
شرایط کرونا خیانت خانوادگی را علنی تر کرد
در بررسی دلیل این افزایش خیانت و علنی تر شدن آن باید سایر عوامل به غیر از شیوع کرونا را نیز در نظر گرفت، می توان گفت: برخلاف بسیاری از موارد کرونا توانست مهار شود و افراد تکلیفشان با خودشان روشن شد که برای مقابله با کرونا چه باید بکنند و چه نباید بکنند اما تغییر روند زندگی باعث شد بسیاری از مسائلی که قبلاً علنی نبود، علنی شود و باعث بروز مشکلات زیادی در بین زوجین بشود.
مشکل خیانت همسران همیشه در جامعه وجود داشت اما کرونا موجب علنیتر شدن آن شد، مسئله خیانت جزو مسائلی است که در جامعه ما همیشه بر آن سرپوش گذاشته شده است، چرا که جامعه ما یک سنتی می باشد و بسیاری از مسائل روحی و روانی افراد در نظر گرفته نمیشود. با شیوع کرونا مسائل اقتصادی نیز فشار مضاعفی به افراد وارد کرد و افراد برای فرار از بار این مشکلات ارتباط هایی را شکل دادند و یا ارتباط هایی که داشتند را بیشتر و یا علنیتر کردند.
حضور اجباری افراد در خانه و تأثیر این مسئله بر افزایش تنش خانوادگی نیز تأثیر زیادی روی این موضوع داشت به این صورت که قبلاً زمان و وقت برای خانواده مشخصتر بود؛ یعنی مشخص بود که مرد خانواده ساعت هفت به خانه برمی گردد اما در ایام کرونا کارها تغییر شکل پیدا کرد.
همین امر موجب تغییر و نوسان زمان رفت وآمد و بازگشت اعضای خانواده به داخل منزل شد و حضور بیشتر اعضای خانواده در کنار هم را رقم زد ولی این موضوع نه تنها به نزدکی بیشتر خانواده کمکی نکرد بلکه باعث علنی شدن بسیاری از خیانت های همسران شد.
بنیاد پیشگیری از آسیب های اجتماعی نوشت:
خشونت های ناشی از در کنار هم بودن در خانواده
گزارش هایی از بانوانی داشتیم که عنوان میکردند همسرشان از صفحات خاصی در اینستاگرام بازدید می کند و وقتی از آن ها می پرسیدم که آیا این اتفاق به تازگی رخ داده است؟ می گفتند اگر قبلاً هم بوده، هنگام حضور آنان در محل کار بوده و من نمیدیدم و اطلاعی از این موضوع نداشتم. همین زمان زیاد در کنار هم بودن، موجب علنی شدن بسیاری از رفتارها و روابط و بالا رفتن خشونت در بین زوجین شده است.
تغییر تعریف خیانت در فضای مجازی
در گذشته خیانت تعریف مشخصی داشت اما اکنون فضای مجازی حتی تعریف خیانت را نیز تغییر داده است. ارتباط در فضای مجازی شاید اینگونه به نظر بیاید که نمود واقعی ندارد و فقط در همان فضاست اما باید متوجه باشیم که بعضی اوقات در فضای مجازی ارتباط هایی وجود دارد که حتی واقعی تر از دنیای واقعی است و ارتباط افراد در درون خانواده و در فضای واقعی را زیر سؤال می برد.
خیانت واقعی در فضای مجازی
حضور و روابط در فضای مجازی موجب می شود افراد در فضای حقیقی زندگی شان دست به مقایسه و شبیه سازی بزنند، مثلاً شاید شوهر یک خانم تا قبل از ارتباطگیری در فضای مجازی به قد همسرش اهمیت نمی داد یا اصلاً برای او مهم نبود که قد یا اندام همسرش چگونه است اما وقتی در فضای مجازی خانم هایی با قد و اندام خاص را مشاهده می کند، دست به مقایسه زده و به دنبال همان شکل و اندام میرود که این امر باعث ایجاد خیانت در خانواده می شود.
خانم هایی که در فضای مجازی عکس و فیلمهای خود را به اشتراک می گذارند هرگز از حالتهای واقعی خود مثل زمانی از سرکار باز می گردند و خسته از کار بیرون باید کارهای خانه مثل تمیز کردن خانه و سرویس بهداشتی و … را انجام می دهند، عکس و فیلم نمی گذارند و همه فقط از حالت های خاص و مرتب خود عکس و فیلم منتشر میکنند.
اما همین تصاویر موجب می شوند برخی انتظار داشته باشند همسرشان علیرغم شغل خارج از منزل، خانهداری، بچهداری و … همیشه سرحال، آراسته و … باشد.
دنیای مجازی ارتباط مستقیم با یک سری از الگوپذیریها دارد، البته این شرایط مختص آقایان نیست، وقتی خانم ها در فضای مجازی مشاهده میکنند که شوهر یک خانم با او چه قدر خوب صحبت می کند، برای او جشن و هدیه میگیرد یا او را به مسافرت های متعدد می برد، رفتار این فرد را با رفتار شوهر خود مقایسه میکند و از همسر خود توقع همچین کار هایی دارد.
بنیاد پیشگیری از آسیب های اجتماعی نوشت:
کنترل نه، احساسات باید مدیریت شود
مدیریت عواطف و احساسات در کشور ما آموزش داده نشده است و افراد حتی نتوانستهاند احساسات درونی خود را درست بشناسند. در کشور ما گفته شده کنترل خشم در صورتی که خشم یا سایر احساسات و هیجانات باید مدیریت شود. کسانی که تکنیک های مدیریت احساسات را نیاموخته باشند، در روابط خود دچار تنش و مشکل می شوند.
چگونه میتوان رفتار خیانتآمیز زن یا شوهر را مدیریت کرد؟
افراد نگاه متفاوتی به مسائل دارند، ممکن است فردی ارتباط در فضای مجازی را خیانت بداند و یک فرد دیگر خیانت نداند. در افرادی که به ما مراجعه می کنند نیز تعریف خشونت بسیار متفاوت است، مثلاً وقتی از یک مراجع که میگوید همسرم نسبت به من خشونت اعمال میکند میپرسم آیا شما را میزند میگوید نه اما مرا هُل می دهد. یعنی هل دادن را به معنای زدن نمی داند اما وقتی از فرد دیگری که میگوید همسرش نسبت به او خشونت اعمال میکند می پرسم چه رفتاری میکند میگوید، در را میکوبد یعنی کوبیدن در را خشونت میداندف این یعنی تعریف خشونت برای افراد مختلف متفاوت است.
هرگز نمی توانیم یک پیشنهاد ثابت و مشخص به همه خانواده ها ارائه کنیم، چراکه شرایط هر فرد منحصر به فرد است و برای هر فرد باید بر اساس شرایط خاصی که دارد توصیه روانشناسی و مشاوره ارائه دهیم.
باید خدمات روانشناسی در کشور تحت پوشش بیمه قرار گیرد، مردم نباید نگران هزینه های مشاوره و دریافت خدمات روانشناسی باشند. اگر این مشاورهها بیشتر شود قطعاً افراد متوجه می شوند که چگونه باید رفتار کنند و بخش زیادی از تنشها و خشونت خانوادگی از جمله خیانت ها کاهش پیدا میکند.