عید نوروز یعنی با دلی شاد لباسی نو بر تن کنیم و به یکدیگر لبخند هدیه دهیم تا همگی در کنار یکدیگر سال نو را به امید فردایی روشن آغاز نماییم، اما برای برخی این روزها اینطور نیست، وقتی خانه از احتیاجات اول هم خالی باشد، دیگر مجالی برای شادی نمیماند و تنها با کمک به نیازمندان است که میتوانیم احساس زنده بودن را در خود بارور سازیم.
به گزارش روابط عمومی بنیاد به نقل از ایرنا، نوروز برای همه خاطرهانگیز است اما اگر کودکان نیازمند را دریابیم زیبایی آن به اندازه خریدهای نوروزی خواهد بود. دل را به دریا بزنیم و افراد نیازمند را یاری کنیم. یکی از کودکان چندین سال پیش پای صندوقهای جشن نیکوکاری حرف زیبایی زد که هنوز پس ازگذشت سالها برایم شیرین است و بهترین جملهای بود که تاکنون از یک کودک شنیده بودم. «ما هم خدایی داریم.»
زندگی آنقدر برای این کودک که در روز جشن نیکوکاری هدیههای نوروزی خود را از مردم دریافت کرده بود، شیرین و جذاب بود که خندههای زیبای آن کودک در ذهنم حک شده است. وقتی که متوجه شد که در بسته دریافتی لباس و کفش نو و بستههای آجیل و تنقلات است به سمت مادرش نگاه کرد و گفت مامان امسال برای نوروز همه چیز داریم.
کودکی که در یک لحظه شاد میشود و به خیال او چون لباس و کفش نو و مقداری تنقلاب دریافت کرده یعنی همه چیز دارد، این کودک همه چیز را در این بسته میبیند. دلش در همین لحظه به سمت شادی پیش رفت. پس بیایید دل کودکان را برای همیشه شاد نگهداریم. دنیا خیلی کوچک است همانند دنیای شاد کودکان یتیم.
یک جمله شیرین «ما هم خدایی داریم» باید به حقیقت بپیوندد زیرا بسیاری از کودکان یتیم چشم انتظار کمک مردم نوعدوست برای همه فصول هستند اما عید نوروز کمی متفاوتتر است. سال جدید میشود و دلها شاد. باید این شادی را با همدیگر تقسیم کنیم تا کودکان بیسرپرست و بدسرپرست هم بدانند که دستهایی برای یاری رساندن به آنها وجود دارد که اگر سایه پدر بالای سر آنها نیست اما مردم سخاوتمند یاریگر آنها هستند.
در تکاپوی عید به یاد کودکان یتیم باشیم
در عید نوروز همه به نوعی در تکاپوی تهیه لباسهای نو، خانه تکانی خانه، خرید شیرینی و تنقلات و هزاران فعالیت دیگر در راستای رسیدن سال نو هستند. اما در این میان برخی افراد مانند زنان سرپرست خانوار، مددجویان کمیته امداد، خانوادههای زندانیان و هزاران نفر دیگر به دلیل ناتوانی مالی امکان نونوار شدن ندارند. وظیفه ماست که آنها را یاری کنیم.
سال نو روزهایی به یادماندنی و خاطراتی خوش برای همه خانوارها به دنبال دارد اما افراد نیازمند در آستانه نوروز نیاز به یاری و کمک همنوعان و هموطنان دارند تا بتوانند حداقل گوشهای از زندگی خود را برای رسیدن سال جدید به سمت نو شدن پیش ببرند. لباس کودکان نیازمند هم نیاز به نو شدن دارد. اما چه باید کرد که این گروهها توان مالی بسیار پایینی دارند و باید ما به یاری آنها بشتابیم.
همه سالهای عمر یک کودک و نوجوان به نو شدن در بهار و رسیدن نوروز ختم میشود. وقتی میبینند که دیگر کودکان لباس و کفش نو خریدهاند، آجیل و شیرینی خریدند، با دلش خوش به سمت خانهتکانی و نونوار شدن پیش میروند آنگاه است که حسرت به دل میمانند و میگویند اگر من هم پدر داشتم شاید اینگونه نبود و ما هم با شادی و نشاط در روزهای پایانی سال به فکر خریدهای نوروزی بودیم نه اینکه چشمانمان منتظر یاری به سمت در بماند.
آمارهایی از افراد تحت پوشش کمیته امداد
کمیته امداد امام خمینی (ره) از جمله اولین نهادهایی است که پس از گذشت مدت کوتاهی از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در ۱۴ اسفند ۱۳۵۷ با فرمان رهبر فقید انقلاب اسلامی، حضرت امام خمینی (ره) و با هدف ساماندهی و رسیدگی به وضعیت معیشت امور محرومان و نیازمندان کشور تأسیس شد.
همزمان با تاسیس این نهاد کمکهایی در راستای پرداخت مستمری و جمعآوری کمکهای مردم از طریق این نهاد حمایتی در دستور کار قرار گرفت که اکنون براساس آمارهای موجود بیش از پنج میلیون نفر از خدمات معیشتی کمیته امداد در سراسر کشور بهرهمند هستند.
این نهاد حمایتی اکنون تأمین هزینههای معیشتی مددجویان، ارائه حمایتهای اجتماعی، تأمین مسکن، کمک به ازدواج نیازمندان، پرداخت تسهیلات ضروری، ارائه خدمات ویژه به نیازمندان، اعطای کمک هزینههای تحصیلی به مددجویان، کمک به امنیت تغذیه و سلامت افراد نیازمند، پرداخت حق بیمههای اجتماعی نیازمندان، حمایت از اشتغال و ترویج فرهنگ خیر و احسان، برگزاری دورههای آموزشی، تربیتی و زیارتی، ارائه خدمات آموزشی و مشاورهای، نگهداری و ارائه خدمات فرهنگی به دانشآموزان، متقاضیان امریه سربازی و ارائه خدمات حقوقی به افراد نیازمند را به عهده دارد.
تعداد مددجویان معیشتبگیر مورد حمایت کمیته امداد امام خمینی (ره) براساس ارزیابی مرکز آمار ایران و آخرین دادهها در بهار ۱۴۰۲ از گروههای سنی صفر تا چهار سال و تا ۶۰ سال به بالا هستند که مجموع این افراد پنج میلیون و ۲۳۰ هزار و ۶۳۹ نفر شامل میشوند که سه میلیون و ۳۳۶ هزار و ۲۸۲ نفر زن و یک میلیون و ۸۹۴ هزار و ۳۵۷ نفر مرد هستند.
دادههای آماری در بخش مددجویان معیشتبگیر رشد این آمارها را نسبت به سال ۱۴۰۰ نشان میدهد زیرا در آن سال کل مددجویان از گروههای سنی صفر تا ۶۰ سال بیشتر به چهار میلیون و ۶۷۰ هزار و ۸۲۹ نفر میرسد که در این زمینه نیز بانوان با آمار سه میلیون و ۸۵ هزار و ۲۳۶ نفر بیشترین مددجویان معیشتبگیر را تشکیل میدهند.
تعداد خانوارهای زندانیان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) تا پایان سال ۱۴۰۱ نفر به ۳۷ هزار و ۵۸۷ خانوار میرسد که ۲۵ هزار و ۲۶۵ خانوار در مناطق شهری و ۱۲ هزار و ۳۲۲ خانوار در مناطق روستایی زندگی میکنند.