با نادیده گرفتن حقوق اجتماعی افراد دارای معلولیت از جمله ایجاد مسیر دسترسی مناسب به ساختمان های مختلف از جمله موزه ها، این افراد که بخشی از جامعه هستند به حاشیه رانده می شوند.
به گزارش روابط عمومی بنیاد به نقل از رکنا، روز جهانی معلولان ، فرصت مناسبی است تا توجه بیشتری به نیازهای افراد دارای معلولیت جلب شود. با این حال، موزه های تهران به عنوان مراکز فرهنگی و تاریخی کشور، در این زمینه هنوز چالشهای جدی دارند. بسیاری از این موزه ها به دلیل عدم مناسبسازی، برای افراد با محدودیتهای جسمی و حرکتی قابل دسترسی نیستند.
یکی از مشکلات اصلی، عدم وجود رمپها و آسانسورهای مناسب در برخی از موزه ها است. این مسئله باعث میشود که افراد با محدودیت حرکتی نتوانند به طبقات بالاتر دسترسی پیدا کنند و از بخشهای مختلف نمایشگاهها محروم بمانند. به این ترتیب، این افراد نمیتوانند از تجربیات کامل بازدید از موزه بهرهمند شوند. از جمله این موزه ها می توان به موزه ملی، موزه آبگینه، موزه رضاعباسی، موزه نقاشی پشت شیشه، کاخ گلستان، کاخ سعدآباد، کاخ نیاوران و… اشاره کرد.
علاوه بر این، نابینایان نیز با مشکلات جدی مواجه هستند. مسیرهای حرکتی در داخل موزهها به طور مشخص برای آنها طراحی نشده است و نبود راهنماهای متنی با خط بریل، مانع از آن میشود که این افراد بتوانند به راحتی در فضای موزه حرکت کنند یا اطلاعات مورد نظر را به دست آورند. این مشکلات، بازدید از موزهها را برای نابینایان و افراد با دیگر انواع معلولیت بسیار دشوار میسازد. در این بخش، تنها موزه ملی ایران، دارای ماکت های حجمی از برخی از آثار این موزه است.
برای ایجاد دسترسی برابر و تجربه فرهنگی بهتر، ضروری است که مسئولین موزهها اقدامات لازم را برای نصب رمپها، آسانسورهای مناسب و طراحی مسیرهای حرکتی مشخص برای نابینایان انجام دهند و همچنین راهنماهای متنی با خط بریل را در موزهها قرار دهند. این تغییرات میتوانند به بهبود وضعیت دسترسی برای افراد دارای معلولیت و تقویت فرهنگ دسترسی برابر در جامعه کمک کنند.