رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، معتقد است که خود مراقبتی بدون ارتقای سواد سلامت ممکن نیست.
به گزارش روابط عمومی بنیاد به نقل از خبرگزاری مهر، علیرضا زالی، در آئین رونمایی از وب اپلیکیشن خودمراقبتی سلامت، اهمیت خود مراقبتی را در کشورهایی که در حوزه سلامت توسعه یافتهاند، رو به فزونی عنوان کرد و گفت: در نظام نامههای مراقبتی کشور فصل جدیدی برای خود مراقبتی گشوده شده که به تدریج در حال تبدیل شدن به یک فرهنگ گفتمان عمومی و مدیریتی است.
وی افزود: در پیشرفتهترین کشورهای جهان با بالاترین شاخصههای بهداشتی و درمانی در طول ۱۰ سال گذشته استراتژی عمومی سازی فرآیندهای خود مراقبتی در نظامهای سلامت به یک فرهنگ اجرایی تبدیل شده است.
زالی با بیان اینکه در کشورهایی با زیرساختهای بهداشتی و درمانی مطلوب اهمیت خود مراقبتی درک شده است، گفت: خوشبختانه طی چند سال اخیر با همت وزارت بهداشت فرایندهای مسئله خود مراقبتی در کشور تسریع یافته است و امروز در بسیاری از نظام نامههای مراقبتی کشور فصل جدیدی برای خود مراقبتی گشوده شده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اهمیت خود مراقبتی در سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری به عنوان سند فرادستی سیاستهای کلی وزارت بهداشت، یادآور شد: بعد از ابلاغ سیاستهای مقام معظم رهبری در حوزه سلامت بحث خود مراقبتی در ادبیات بهداشت و درمان و در عرصه سیاست گذاری شکل جدیدی به خود گرفت.
به گفته زالی، منظور از خود مراقبتی استفاده از ظرفیتهای دانشی، مهارتی، نگرشی و بینشی هر فرد در جامعه و برای پاسداشت سلامت خود است که ابعاد سلامت معنوی، جسمی، روان و سلامت اجتماعی را در بر میگیرد و فقط سلامت فیزیکی نیست.
وی با بیان اینکه در خود مراقبتی پیش شرط اول این است که ما دانش مهارت بینش و نگرش شهروندان را بالا ببریم، گفت: خود مراقبتی بدون افزایش اطلاعات مردم در سلامت جایگاهی ندارد و شرط لازم برای تحقق خود مراقبتی ارتقای سواد سلامت است که این هم خوشبختانه از سیاستهای بسیار مهم و مورد تأیید وزارت بهداشت است.
زالی با اشاره به لزوم استفاده از ظرفیت رسانهها و سایر بسترها برای ارتقای خودمراقبتی، اهمیت کانونها و منابع معتبر خبری را برای دسترسی مردم به اطلاعات و شواهد اصیل یادآور شد.
وی با اشاره به اینکه در دوران کرونا انتشار اخبار و اطلاعات فیک و غیراصیل به یک موضوع و چالش جهانی تأثیرگذار بر حوزه سلامت تبدیل شد، ادامه داد: ما باید بتوانیم در کنار بالا بردن سطح سواد سلامت مردم، دانش رسانهای را نیز برای خود مراقبتی افزایش دهیم.
زالی با بیان اینکه اطلاعات به روز و به هنگام باید در اختیار مردم قرار گیرد، تاکید کرد: وقتی در مورد خود مراقبتی صحبت میکنیم مردم نباید آن را با خود درمانی اشتباه بگیرند چون این دو پدیده کاملاً مجزا هستند.
وی با بیان اینکه خود درمانی در نظام سلامت مورد تأیید نیست، ادامه داد: مردم اگر کسالتی پیدا میکنند، باید به پزشک مراجعه کرده و سرخود نباید دارو بخورند یا آن را قطع کنند.
زالی در ادامه خود غفلتی را نقطه مقابل خود مراقبتی دانست و گفت: خود مراقبتی با مقوله خود درمانی متفاوت است و در واقع به این معناست که دانش و مهارتهای خود را افزایش دهیم.