به گزارش روابط عمومی بنیاد به نقل از ایرنا، یک پژوهشگر و جامعه شناس در اصفهان گفت: تغییرات اجتماعیِ نهاد شغلی، تامین نیروی کار و منابع انسانی ثابت شرکت ها و نهادها را با بحران مُواجه کرده است.
امان الله باطنی افزود: در حال حاضر تعریف شغل(منبع درآمد) در جامعه به سرعت در حال پوست اندازی است که بدنبال تغییرات فرهنگ شغلی همچنین ایجاد شکاف بین هنجارهای افراد شاغل در نهادها و انتظارات جمعیت فعالِ جامعه اتفاق می افتد.
وی ادامه داد: این تغییرات اجتماعی موجب شده است گرایش افراد جامعه از شغل ثابت و مشخص به فعالیت های موقت تغییر کند.
باطنی گفت: بدنبال این پدیده در آینده بسیار نزدیک شرکتها با بحران منابع انسانی و خالی شدن مسوولیت ها از نیروی کار مُواجه خواهند شد، همچنانکه به گفته مسوولان اکنون فرصت های شغلی خالی به ویژه در بخش صنعت وجود دارد که با وجود بیکاری مورد استقبال نیروی کار واقع نمی شوند.
وی افزود: این مساله ریخت شناسی ِاجتماعی در نهاد شغلی را بهم می ریزد، به این معنا که وقتی فرد بدون اینکه به یک سازمان یا شرکت متعهد شود فعالیت حرفه ای را برای مجموعه های مختلف انجام می دهد، بتدریج همه مشاغل جامعه تبدیل به فعالیت کوتاه مدت، پروژه ای و فصلی می شود و نیروی ثابت و متعهد مفهوم و موجودیت خود را از دست می دهد.
باطنی افزود: این در حالی است که فرایند توسعه نیاز به ثبات دارد اما فراگیرشدن این پدیده به «کُلنگی شدن» جامعه منتهی می شود؛ یعنی همه فرایندها در آن به صورت موقت و کوتاه مدت است.
این جامعه شناس ادامه داد: اگر در آمریکا با نرخ ۳۰ درصدی فریلَنسِرها (آزادکار) مواجه هستیم در ایران بدنبال تغییرات اجتماعیِ نهاد شغلی بزودی آمار این افراد به نیمی از جمعیت فعال جامعه خواهد رسید و بسیاری از فرصت های شغلی خالی خواهد ماند، همچنین شاهد رشد چشمگیر نرخ خروج کارکنان و کارگران از شرکتها و نهادها خواهیم بود.
فریلنسر(Freelancer) یا «آزادکار» بدون اینکه به یک سازمان یا کسب و کار و شرکت مشخص متعهد شود، فعالیت حرفهای و تخصصی خود را برای مجموعههای مختلف انجام میدهد و بسته به نیاز و پروژههای در دسترس، کارفرمای خود را تغییر میدهد.
این پژوهشگر اجتماعی با هشدار نسبت به نفوذ تغییرات اجتماعیِ نهاد شغلی در دیگر لایه های جامعه افزود: این تغییرات بر روی نهاد خانواده و آمار ازدواج و طلاق، میزان ترک تحصیل در نهاد مدرسه و دانشگاه، کاهش نرخ جمعیت افراد حقوق بگیر و تهدید امنیت ملی بدنبال صدور مجوز کار برای اتباع خارجی تاثیر خواهد گذاشت.
وی با بیان اینکه اکنون نگاه جامعه به شغل تغییر یافته است؛ افزود: از طرفی بررسی ها نشان می دهد که نیمی از درآمد افراد از محل کار و فعالیت نیست بلکه از خرید و فروش مستغلات، سکه و ارز و سود حساب بانکی است، بنابراین با دامنه گسترده ای از تغییرات اجتماعی در نهاد شغلی مواجه ایم که بتدریج منجر به کاهش تمایل افراد به انجام کارِ مشخص خواهد شد، موضوعی که به هم ریختگی تعاریف توسعه اقتصادی را بدنبال خواهد داشت و حتی ممکن است مجبور شویم نیروی کار مورد نیاز در برخی مشاغل را از خارج از کشور تامین کنیم.
نشانه های بحران تامین نیروی انسانی بر روند تولیدات مختلف صنایع و شرکتها سایه انداخته؛ بطوریکه بر اساس آمار اکنون بیش از سه هزار فرصت شغلی خالی تنها در بخش صنعت استان اصفهان وجود دارد که مورد استقبال از سوی نیروی کار قرار نمی گیرد؛ این مساله بنا به گفته صاحبنظران نیازمند آسیب شناسی و برنامه ریزی است.