فرا رسیدن نوروز باستانی، یادآور شکوه ایران، بر همه مردم پاک پندار و نیک کردار خجسته باد

فرا رسیدن نوروز باستانی، یادآور شکوه ایران، بر همه مردم پاک پندار و نیک کردار خجسته باد

جستجو
جستجو

چرا دندان‌ها «زرد» می‌شوند؟

چرا دندان‌ها «زرد» می‌شوند؟

این مطلب تهیه و تنظیم شده توسط روابط عمومی بنیاد پیشگیری از آسیب های اجتماعی میباشد

مستحکم‌ترین عضو بدن یعنی دندان با مصرف مواد غذایی مختلف تغییر رنگ داده و زردرنگ می‌شود؛ اما رعایت برخی نکات و استفاده از برخی مواد غذایی راه‌حل کاهش میزان زردی دندان‌هاست.

به گزارش روابط عمومی بنیاد به نقل از خبرگزاری فارس، ‌دندان‌ها به طور طبیعی سفید و درخشان هستند؛ اما به‌مرور و به دلایل مختلف، ممکن است دندان‌های شما تغییر رنگ دهند. این تغییر رنگ اغلب باعث زردشدن دندان‌ها می‌شود که ممکن است همۀ دندان‌ها، تعدادی از آن‌ها یا بخشی از یک‌دندان تغییر رنگ دهد.

در مطلب پیشرو ابتدا می‌بینیم که علت زردشدن دندان چیست، سپس به بررسی راهکارهای برطرف‌کردن آن می‌پردازیم.

چه چیزی باعث زرد شدن دندان می‌شود؟

مهم‌ترین عواملی که باعث زردشدن دندان می‌شوند عبارت‌اند از:

مواد غذایی: قهوه، چای، نوشابه‌ها، بعضی میوه‌ها و گیاهان مثل سیب و موادی که در پخت غذاها به کار می‌روند می‌توانند باعث زردزردشدنان‌ها شوند.

تنباکو: کشیدن یا جویدن تنباکو یکی از مهم‌ترین دلایل زردی دندان‌هاست.

بهداشت دهان و دندان ضعیف: مسواک‌نزدن و رسیدگی‌نکردن به دندان‌ها موجب تغییر رنگ دندان‌ها می‌شود.

بیماری‌ها: بیماری‌ها و روش‌های درمانی بسیاری باعث تغییر رنگ دندان‌ها می‌شوند. برای مثال سرطان‌ها، رادیوتراپی سروگردن، عفونت‌ها و…‌؛

داروها: آنتی‌بیوتیک‌هایی مثل تتراسایکلین و داکسی‌سایکلین، بعضی از داروهای روان‌پزشکی، بعضی از داروهای فشارخون و بعضی آنتی‌هیستامین‌ها می‌توانند باعث زردشدن دزردشدن شوند؛

شرایط محیطی: برای مثال فلوراید اضافی در آب بعضی مناطق باعث تغییر رنگ دندان‌ها می‌شود.

افزایش سن: با افزایش سن مینای دندان نازک‌تر می‌شود و با مواد زیادی در تماس است به همین دلیل در درازمدت دندان‌های اغلب افراد سال‌خورده تغییر رنگ می‌دهد.

ژنتیک: بعضی افراد بر اثر عوامل ژنتیکی ممکن است دندان‌های روشن یا تیره‌تری داشته باشند.

چگونه از زرد شدن دندان‌ها جلوگیری کنیم؟

کلید اصلی جلوگیری اززردشدنندان‌ها رعایت بهداشت دهان و دندان است.همان‌طورر که مواد غذایی می‌توانند روی لباس شما لکه‌ای را برجای بگذارند می‌توانند روی دندان‌های شما نیز لکه‌هایی ایجاد کنن؛ بنابراین، پس از اینکه از خوردن این مواد غذایی لذت بردید و بعد از وعده‌های غذاییدندانهاستن و استفاده از دهان‌شویه را فراموش نکنید.

برای زرد نشدن دندان چه باید کرد؟

سعی کنید از مصرف دخانیات خودداری کنید و مواد غذایی که باعث تغییر رنگ دندان‌ها می‌شوند را کمتر مصرف کنید(خصوصاً چای و قهوه که روزانه مصرف می‌شوند) یا بعد از مصرف آنها دندان‌های خود را خوب بشویید.

درمان زرد شدن دندان ها

برای درمانزردشدنن دندان‌ها کار‌ها‌یی در خانه می‌توانید انجام دهید تا دندان‌هایی سفیدتر و درخشان‌تر داشته باشید.

همچنین با مراجعه به درمانگاه‌هایی دندان‌پزشکی نیز می‌توانید از خدمات جرم‌گیری و پاک‌سازی دندان‌ها استفاده کنید.

جوش شیرین و هیدروژن پراکسید

خمیردندان‌هایی در بازار موجود است که حاوی جوش شیرین و پراکسید هیدروژن هستند و ممکن است آن‌ها را با عناوینی مانند خمیردندان لکه‌بر یا سفیدکننده دندان دیده باشید. استفاده از خمیردندان حاوی جوش‌شیرین و پراکسید هیدروژن می‌تواند در درمان زردشدن دندان‌ها مؤثر واقع شود. البته توجه داشته باشیدکه، درککه،ف این خمیردندان‌ها زیاده‌روی نکنید.

کمبود ویتامین C می‌تواند باعث تجمع بیشتر باکتری روی دندان‌ها و لثه‌ها شود که این تجمع به تغییر رنگ دندان منجر می‌شود. بنابراین، مصرف کافی ویتامین C می‌تواند سرعت تغییر رنگ دندان‌ها را کاهش دهد.

سرکه سیب

استفاده از سرکه سیب نیز یکی دیگر از راه‌های درمان زرد شدن دندان‌ها است. استفاده از سرکه سیب به مقدار کم لکه‌های روی دندان‌ها را کاهش می‌شود و دندان‌ها را سفیدتر می‌کند.

اسید موجود در ترکیبات سرکه باعث از بین رفتن باکتریها می‌شود. خاصیت آنتی باکتریال بودن سرکه برای شستشو دهان و سفید کردن دندانها بسیار موثر است. لازم به ذکر است اسید موجود در سرکه سیب به مینای دندان آسیب می‌زند؛ بنابراین نباید هر روز استفاده شود.

می‌توانید سرکه سیب را با کمی آب مخلوط کنید و سپس به صورت دهانشویه آن را  برای چند دقیقه در تمامی نقاط دهان خود به خوبی بچرخانید. در انتها حتما دهان خود را با آب شستشو دهید.

دقت کنید که، سرکه سیب به این منظور باید با احتیاط مصرف شود؛ چراکه درصورت استفادۀ زیاد از حد آن، به‌دلیل خاصیت اسیدی موجب آسیب دندان‌ها می‌شود.

پوست لیمو، پرتقال و موز

برخی از افراد معتقدند کشیدن پوست لیمو، پرتقال یا موز روی دندان یک راه برای درمان زرد شدن دندان‌هاست. این تأثیر را به ترکیبات اسید سیتریک و دی-لیمونن موجود در پوست این میوه‌ها نسبت می‌دهند. پوست این میوه‌ها را به‌آرامی به مدت 2 دقیقه روی دندان‌های خود بکشید و پس از آن دندان‌های خود را مسواک بزنید.

روغن نارگیل

زدن روغن نارگیل روی دندان‌ها می‌تواند راهی مؤثر برای کاهش پلاک‌های دندانی باشد. تجمع پلاک‌ها روی دندان موجب تغییر رنگ دندان می‌شوند. بنابراین استفاده از روغن نارگیل به این منظور، سرعت زرد شدن دندان‌ها را کاهش می‌دهد.

مسواک زدن منظم

مسواک زدن مهم‌ترین بخش بهداشت دهان و دندان است. برای جلوگیری از پوسیدگی و تغییر رنگ دندان‌ها و همچنین درمان زرد شدن دندان‌ها بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:

دو بار در روز مسواک بزنید

هر نوبت مسواک زدن حداقل 2 تا 3 دقیقه طول بکشد؛از حرکات چرخشی مسواک استفاده کنید. لثه‌ها را مسواک نزنید و سعی کنید با ملایمت این کار را انجام دهید، مطمئن شوید که همۀ سطوح دندان‌ها را مسواک زده‌اید.