تهران – خبرنگار آسیب نیوز : منوچهری (رئیس اداره مراقبت در برابر آسیب های اجتماعی اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران ) :در حال حاضر دفتر مراقبت در برابرآسیب های اجتماعی تاسیس شده است . مقام معظم رهبری در حوزه آسیب های اجتماعی چهار اولویت را تعیین کردند؛ طلاق ، مفاسد اخلاقی ، اعتیاد و حاشیه نشینی . یکی از مهم ترین حوزه ها که باید به آن پرداخته شود ،حوزه پیشگیری ازآسیب های اجتماعی است که این حوزه نیازمند کار در درازمدت است .
در سال گذشته در مدارس نقشه و راهی تنظیم شد در این حوزه به نام نقشه راه پیشگیری از آسیب های اجتماعی در مورد اهداف و استراتژیک های ما و این که فعالیت های ما باید کجا باشد . در حوزه پیشگیری سه اصل وجود دارد ؛ جامعه ، خانواده و مدرسه . در حال حاضر مدرسه در اختیار ماست که 11هزار نفر دانش آموز تهرانی در آن تحصیل می کنند .خواهش من این است که اولویت خود را در این حوزه بگذارید . در کشور 14میلیون دانش آموز و نزدیک به 28میلیون نفر والدین آن ها و نزدیک به یک میلیون نفر همکاران ما – همه افرادی که در مدرسه مشغول هستند، از سرایدار تا مدیر – در حوزه پیشگیری از آسیب های اجتماعی مسئول هستند .
آموزش و پرورش برای دانش آموزان و والدین در حوزه مهارت افزایی و برای کارکنان آموزش و پرورش در قالب آموزش های ضمن خدمت طرح های ویژه ای دارد ؛ یعنی بحث فوریت های اجتماعی را به عنوان یک اولویت در آموزش همکاران پیش بینی کرده است .
در بحث نهضت فرهنگی پیشگیری، جشنواره ای طراحی کرده ایم که امسال هفتمین دوره آن است . در موضوع ترویج شیوه های زندگی سالم و پیشگیری از رفتار های پر خطر دانش آموزان در قالب فیلم کوتاه ،عکس،روزنامه دیواری ،نقاشی،نرم افزار و ایده پردازی و همچنین والدین این دانش آموزان در بحث ایده پردازی و مقاله آثاری ارائه می کنند . سال گذشته در تهران نزدیک به 14هزار اثر دانش آموزی داشتیم و در سطح کشور حدود 248هزار اثر دانش آموزی ، که عدد بسیار زیادی است .
نکته ای که ما در آموزش و پرورش روی آن تاکید کرده ایم بحث باور های غلط می باشد ؛ به عنوان مثال گاهی به دانش آموزان یا دانش جویان گفته می شود که مصرف برخی از مواد مخدر و یا محرک باعث ایجاد تمرکز و موفقیت بیشتر در امتحانات می شود . در حالی که باید به فرزندان عواقب مصرف و عوارض ناشی از استفاده اینگونه مواد هشدار داده شود. در بحث کمبود ها و ضعف ها باید بگوییم استان تهران یکی از محروم ترین استان ها در حوزه آموزش و پرورش است ؛ چه به لحاظ فضا و چه به لحاظ نیروی انسانی .
اگر مشکلات آموزش و پرورش را بتوان حل کرد ، تمام مشکلات جامعه حل خواهد شد و دقیقا به همین دلیل است که آموزش و پرورش در جوامع پیشرفته از اهمیت خاصی برخوردار است .
در سال های اخیر برنامه های درسی به طور ریشه ای از لحاظ مهارت افزایی و مشارکت والدین تغییرات مثبتی داشته است.
در بحث فعالیت های جایگزین یکی از مشکلات ما نداشتن فضای ورزشی کافی است . یکی از بزرگترین مشکلات آموزش و پرورش این است که توانایی برگزاری یک اردوی یک روزه رایگان برای همه دانش آموزان خود را ندارد ، حتی بعضی از مدارس ما در پرداخت قبض آب و برق خود مانده اند . من پیشنهاد می کنم که دوستان نقش مطالبه گری را در راستای برنامه های تعریف شده پیش ببرند، چون این برنامه ها مبنای علمی دارد.